JBild

Följ fotoamatörens resa till den perfekta bilden. En resa med "svett, blod och tårar"

Julledigt

 

Gu` vad skönt det har varit med julledigt från fotograferandet,hade lite abstinens i början, men från den 17 Dec har jag inte tagit mera än lulbilder på mina barn och hundar.
Nu känns det som om man börjar att få lust igen att fota, man börjar att känna mer o mer på utrustningen för att kolla att allt är Ok. Det blir svårt att vänta tills man ska ut i hetluften igen med handbollsmatcher och andra evenemang. Jag har bestämt mig för att inte fota något förrän den 3:e Jan då första handbollsmatchen går.

Det är en viss skön känsla när man kommer till nytt år, man vet ju inte direkt vad som ska hända(ja, vissa saker vet man ju),det är nya vita dagar som öppnar sig i kalendern. Man kan söka nya spännande saker att fota, nya projekt att starta med och man vet inte vad det slutar med. Härligt.Postat 2008-12-29 01:05 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Leksaker för stora pojkar

Ja, det är nog som många säger att män är som pojkar, det är bara leksakerna som blir dyrare. Idag köpte jag en ny glugg. Det blev ett Sigma 70- 2007F2,8 med macro. Det var vad min kassa tillät idag, men jag måste trots allt erkänna att jag kände mag som en liten pojk som fått en ny leksak. Det var att tessta på en gång, kan inte vänta. Man vill gå upp tidigt nästa dag för att gå ut och prova nya gluggen. Ska bli spännande att använda den vid nösta handbollsmatch(lägger upp någon bild på min sida.

Postat 2008-11-07 23:57 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Jag en (amatör)sportfotograf

Jag har fått det stora nöjet och äran att få ta matchbilder på stadens handbollslag. Jätteroligt tyckte jag, och visst är handboll en rolig idrott att fota på vinterhalvåret.
Det finns bara en svårighet och som all fotografering så är ljuset en vesäntlig del av bra bilder. Hur ska jag göra när idrottshallen innerhåller 3 olika ljusförhållanden, man ska helst kunna skjuta med 1/250s och helst ha ett ISO så lågt att det inte blir något brus.

att komma till en "Ny hall" för att ta matchbilder kräver säkerligen en resurchtid på någon timme ell mer. Att kolla upp ljuset på plan, vilken del av planen är det bäst ljus. Kanske man ska kolla med vaktmästaren när ljusrören byttes sist osv.

Att vara sportfortograf under sommarhalvåret och fota löpning, fotboll, cykel m.m, vea tips.rkar i detta sammanhan vara en rätt enkel sysla m.a.p ljusförhållanderna. Visst kan det vara jäkligt med strålande solsken och motljus, men där finns det ju filter att sätta till.

Det kanske låter lite orättvist, men det är nog för att man har lite problem med bruset, ljuset och de snabba exponeringstiderna

Finns det någon som läser min artikel, så får ni gärna dela med er utav något brPostat 2008-11-07 00:29 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Back to Basic?

I förra veckan bestämde jag mig. Jag ska lära mig att fota analogt, för att veta vad som är vad, skärpdjup, bländare och slutartider m.m.
Den största anledningen förutom att jag vill lära mig är väl också att jag tycker om lite grova svartvita bilder, samt att jag får tillfälle att lära mig Mörkrumstekniken(I foyoklubben).
Så, vad gör man. Jo man åker och köper en analog kamera, Nikon F90X, begagnad för 1000 spänn och ett par filmrullar.

Så, fredag- söndag har jag fotat analogt svartvitt och har lämnat in min första rulle någonsin för framkallning av negativ som jag sedan ska ta fram egna fotokopior av.

Det kändes lite konstigt att inte kunna titta på bilden när man tagit den, och man tittade nog en gång extra innan man tryckte av.

En sak är säkert. Fota är otroligt roligt, vara sig det är digitalt eller analogt.Postat 2007-12-04 23:20 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

En fantastisk vägkyrka

Habo ga kyrka besökte vi onsdag 8/8-07 för att se på all den konst och fantastisk inredning(Altare och Predikstol). Då fick vi bara se den från utsidan(stängde kl 19) men utsidan är också en skönhet.
Igår f.m sprack vädret upp och det blev ett ljus som en fotograf inte kan motstå, så tanken på Habo kyrka dök självklart upp. Packade min väska och begav mig till Habo kyrka.
Om den är fantastisk på utsidan är den underbar på insidan med sina utsmyckningar och konstverk från 1700- talet.
Jag hade kollat innan att det var Ok att fota i kyrkan, så det var bara att släppa loss. Tyvärr för mig var det turister som kom in hela tiden, men jag hade gott om tid.
Det fanns en guide på plats, en mycket trevlig ung man som pratade 3 spåk och svarade på allas frågor. Inte den minsta tendens att tycka att det var tråkigt att svara på samma fråga för 100:e gången. Jag tror att han var kyrkvaktmästare där också. Han var fantastiskt tillmötesgående.
Efter en timmes fotande var jag tvungen att ta en pause så jag gick ner till församlingshemmet och tog en fika. Underbart cafè, där man satt i skuggan och kunde skåda kyrkan på nära håll. Tyvärr så stänger dom cafèet Söndag 12/8, så där hade man tur.
Sen blev det en tim fotande till innan jag fylld av tillfredställelse åkte mot Jönköping.

Habo Kyrka se länken. http://www.panograf.com/kunder/habo/index.htm


Postat 2007-08-15 22:46 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 Nästa