JBild

Följ fotoamatörens resa till den perfekta bilden. En resa med "svett, blod och tårar"

Jag en (amatör)sportfotograf

Jag har fått det stora nöjet och äran att få ta matchbilder på stadens handbollslag. Jätteroligt tyckte jag, och visst är handboll en rolig idrott att fota på vinterhalvåret.
Det finns bara en svårighet och som all fotografering så är ljuset en vesäntlig del av bra bilder. Hur ska jag göra när idrottshallen innerhåller 3 olika ljusförhållanden, man ska helst kunna skjuta med 1/250s och helst ha ett ISO så lågt att det inte blir något brus.

att komma till en "Ny hall" för att ta matchbilder kräver säkerligen en resurchtid på någon timme ell mer. Att kolla upp ljuset på plan, vilken del av planen är det bäst ljus. Kanske man ska kolla med vaktmästaren när ljusrören byttes sist osv.

Att vara sportfortograf under sommarhalvåret och fota löpning, fotboll, cykel m.m, vea tips.rkar i detta sammanhan vara en rätt enkel sysla m.a.p ljusförhållanderna. Visst kan det vara jäkligt med strålande solsken och motljus, men där finns det ju filter att sätta till.

Det kanske låter lite orättvist, men det är nog för att man har lite problem med bruset, ljuset och de snabba exponeringstiderna

Finns det någon som läser min artikel, så får ni gärna dela med er utav något br

Inlagt 2008-11-07 00:29 | Läst 1892 ggr. | Permalink
Hej Per-Axel!
Trevligt att hitta en som har samma favoritmotiv som jag. Fotograferar mycket ungdomshandboll beroende på att mina barnbarn spelar i junior resp flicklag. Upplever det som att bilderna uppskattas av ledare och spelare. Jag har två bilder i mina album.
Vi använder samma kamera, D330,
Hälsningar
Elis
Svar från canoxx 2008-11-07 21:11
Jag har samma upplevelse bland spelare och ledare.
Tacj för ditt svar
Känner igen mig en del, fotade handboll för nån månad sedan, trots ISO1600 och ett f/2.8 objektiv så blev det ibland för långa tider.
Att få kameran att fokusera på det jag ville var inte helt lätt heller.
och snabbt går det...
/Peter
Mina tips, i all korthet.
1. Sätt vitbalansen med hjälp av "egen vitbalans", lämpligtvis mot en vit reklamskylt.

2. Använd bländarprio, största bländare, och testa slutartid på den mörkaste delen av planen.

3. Skruva upp ISO tills dess att du får tillräckligt korta slutartider. Själv kör jag som kortast 1/400, vid ett extremt tillfälle gick jag ner till 1/320, längre än så ger för mycket rörelseoskärpa.
Med ditt hus kan du utan tvekan använda ISO 3200 om det är vad som krävs för att få tillräckligt korta slutartider.

4. För att få ner bruset, kör RAW, och använd brusreducering.

Hoppas detta är till någon hjälp.

/Daniel.
Svar från canoxx 2008-11-07 21:19
Hej Daniel

Menar du Brusreduceringen i kameran? Jag var i hallen som jag ska fota nästa match och testade ISO under en träning. Gick upp till ISO 2200, där jag då kunde få en slutartid på 1/320s och fick rätt OK brus. Hoppas att det fungerar på matchen
Tackar för ditt tips
Kör manuellt och ställ kameran på 1/500 och lägsta bländartal. Ta en testbild när någon med den ljusaste tröjan befinner sig mitt på plan (där det brukar vara bäst ljus) och justera ISO tills du har en lagom exponering (vita fält på tröjan ska nästan vara utfrätta) på den spelaren. Kolla histogrammet i kameran för att hitta rätt. På så sätt är du säker på att du inte fräter ut någon del av bilden oavsett var på planen som du fotar sedan.

Använd denna inställning över hela planen och i efterbehandlingen ljusar du på bilderna som du tar i de mörkare hörnen av planen.

Vitbalansen är ett kapitel för sig i hallar med dassigt ljus, men det finns massor av varianter att lösa problemet på. Jag kör raw och löser problemet i rawkonverteraren.
Svar från canoxx 2008-11-07 21:21
OK, ska testa detta, men tar inte RAW- filer mera tid så det påverkar serietagningen?
Om man kör raw så rummer bufferten färre bilder och när man fyllt bufferten så tar det väldigt lång tid mellan varje bild om man fortsätter att hålla nere knappen. De enda gånger som jag brukar gå i taket med bufferten på min Canon 1D Mk3 är när det är stök och bök framför hockeymålet.

Om man kör jpg så kan man ofta fixa vitbalansen med hjälp av den vita pipetten i kurvor, om det finns något som är riktigt vitt i bilden.
Nej, jag menar brusreducering i datorn.
Själv kör jag med Neat Image som en plugin i PS.(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX