JBild

Följ fotoamatörens resa till den perfekta bilden. En resa med "svett, blod och tårar"

Back to Basic?

I förra veckan bestämde jag mig. Jag ska lära mig att fota analogt, för att veta vad som är vad, skärpdjup, bländare och slutartider m.m.
Den största anledningen förutom att jag vill lära mig är väl också att jag tycker om lite grova svartvita bilder, samt att jag får tillfälle att lära mig Mörkrumstekniken(I foyoklubben).
Så, vad gör man. Jo man åker och köper en analog kamera, Nikon F90X, begagnad för 1000 spänn och ett par filmrullar.

Så, fredag- söndag har jag fotat analogt svartvitt och har lämnat in min första rulle någonsin för framkallning av negativ som jag sedan ska ta fram egna fotokopior av.

Det kändes lite konstigt att inte kunna titta på bilden när man tagit den, och man tittade nog en gång extra innan man tryckte av.

En sak är säkert. Fota är otroligt roligt, vara sig det är digitalt eller analogt.

Inlagt 2007-12-04 23:20 | Läst 3229 ggr. | Permalink
Det är bra! Analogt foto är mycket roligare tycker jag. Gick själv från digitalt till analogt, har nu mer eller mindre helt lagt av med digitalt foto. Min favoritkamera just nu är en mellanformatare som skjuter 6x6 cm negativ, Pentacon Six TL. Annars kör jag med min Olympus OM-2n för småbild. Analogt rules!
Jo, jag tror att man tittade en gång extra innan man tryckte av på den analoga tiden.. inte hade jag ett överflöd av bilder, nångång kanske i nåt särskilt syfte isåfall, men med tanke på alla fina barnfotografier som jag har på sonen så tog jag mig alltid ordentligt med tid med systemkameran innan jag klickade--ibland längtar jag tillbaka faktiskt...man får nog börja om från början helt och hållet också för den delen...

Hälsningar Silja
Du går helt rätt väg Per-Axel! Jag brukar rekommendera nybörjare att köpa sig en analog kamera, en näve Tri-X, gå på en bra fotokurs och lära sig grunderna ordentligt så att de sitter i ryggmärgen innan det är dags att eventuellt börja fota digitalt!
Mvh//Chasid
Långsamhetens lov,
eller Retrograd eller..! ;)
B)
Jag har funderat lite på att gå tillbaka till analogt.Men jag har ju inget mörkrum längre.Men om jag köper en storfomatskamera 20x25 så kan man kontaktkopiera.Har sett bilder från en son kamera.Att jämföra en storformat med en småbild är som att jämföra en gammal rostig volvo-73 mot en Testarossa.Det är bättre att ha 100 bra storformatsneg i en pärm än 100000 dåliga digitala bilder i datorn.Jag funerar vidare.
FH Kenneth
Sloow food...

Lycka till med ditt analoga val!(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX